GAVIN MARWICK & WENDY STEWART - QUARTERDAYS: WHITSUN (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: Journeyman Records

Zes traditionele fiddle- en folknummers, dat is wat we aangeboden krijgen op het album “Whitsun” (‘pinkstertijd’) van de Schotse fiddler en componist Gavin Marwick uit Edinburgh en de harpspelende Wendy Stewart uit Galloway. Gavin Marwick heeft in de voorbije decennia meegespeeld in een tiental folkgroepen waarmee hij zowat de hele wereld heeft afgereisd om op te treden. Het zijn voornamelijk de uiteenlopende culturen in al die bezochte landen die hem telkens weer inspireren bij het componeren van nieuwe nummers.

Zijn meest recente muzikale project heet “Quarterdales”, een vierdelige reeks EP-tjes rond specifieke thema’s. De eerste in dit rijtje was het begin dit jaar verschenen minialbum “Candlemas” met Aaron Jones op citer naast Gavin Marwick en het hier besproken “Whitsun” is daar de opvolger van. Later zal dan in augustus 2023 ook nog de EP “Lammas” volgen met Ruth Morris op het traditionele folkinstrument sleutelharp en in november van dit jaar zal de EP “Martinmas” met Phil Alexander op accordeon en piano als laatste in dit rijtje uitgebracht worden.

Twee van de zes nummers op “Whitsun” hebben we hier toegevoegd op de video’s: eerst hoort u ‘White Sunday” en daarna spelen Gavin Marwick en Wendy Stewart ook nog het nummer “St. Queran’s Well”, de openingstrack van deze plaat. De traditionele Schots-Keltische folkmuziek die gespeeld wordt op fiddle en harp vormt de grootste gemene deler bij de zes tracks op dit tweede album uit het vierdelige muzikale folkproject. Belangrijk om te vermelden is toch wel dat alle zes nummers op deze plaat splinternieuwe composities zijn van Gavin Marwick die ze weliswaar in een traditionele Keltische folkstijl heeft geschreven.

(valsam)